Yaşlılarda Katarakt Ankara

    İnsan gözü, birbirleriyle uyum içerisinde çalışan onlarca özel dokudan meydana gelmektedir. Bu dokuların her biri, görme duyumuzu meydana getiren önemli görevlere sahiptirler. Bazıları cisimlerden gelen ışık hüzmelerini yakalar, bazıları ise bu ışık hüzmelerini sinirsel sinyallere dönüştürerek beyine yollar. Bu sinyallerin beyinde analiz edilmeleriyle birlikte çevremizi görmüş ve algılamış oluruz. Bahsettiğimiz özel dokular, uyanık olduğumuz her an, durmaksızın çalışırlar. Bu yüzden, genetik özelliklerin de etkisiyle zaman içerisinde yıpranabilirler. Yıpranmanın ve hasarın birikmesi ile birlikte kişide göz hastalıkları oluşmaya başlar. Bu hastalıklar arasında en sık karşılaşılanlardan biri de katarakttır.

    Katarakt çoğunlukla 40’lı yaşlarda ve sonrasında görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle de 50’lerini geride bırakmış bireyler, katarakt açısından risk altında kabul edilebilirler. Göz merceğini etkileyen bu rahatsızlık, bireyin bulanık bir görüşe sahip olmasına yol açar. Tedavi edilmediğinde bu bulanıklık git gide artar ve zaman içerisinde görme yeteneği tamamen kaybedilir. Bu gibi sebeplerden hangi yaşta olunursa olunsun katarakt tedavisi aksatılmamalı ve ihmal edilmemelidir. Yazımızın devamında ‘’Yaşlılarda katarakt ameliyatı riskleri nelerdir?’’, ‘’Yaşlılarda lazerle katarakt ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt ameliyatı kimler için uygundur?’’ ve ‘’Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara yaşlılarda katarakt tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Katarakt Nedir?

    Katarakt, göz merceğinin, işlevini eskisi gibi yapamaması sebebiyle ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Göz merceğinin doğal yapısı, ışığı kusursuz bir şekilde geçirmeye yöneliktir. Yani saydam bir dokudur. Ancak ilerleyen yaş gibi nedenler, merceğin saydamlığında azalmaya, göz merceğinin sertleşmesine ve lekelenmesine yol açabilmektedir. Bu gibi olumsuz durumlar, etkilerini bulanık görüş ve çift görme gibi belirtiler şeklinde gösterirler. Birey, katarakt sebebiyle çevresini algılamakta zorlanabilir. Katarakt, göz tansiyonu gibi ikincil rahatsızlıklara neden olabilir.

    Yaş veya cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilen bu rahatsızlık, genelde 60’lı yaşlarında olan kişilerde ortaya çıkmaktadır.

    Yaşlılarda Katarakt Neden Olur?

    Vücutta yer alan her doku gibi göz merceği de zaman içerisinde yıpranabilir. Bu yıpranmanın boyutu, genetik faktörler ve çevresel etkiler sebebiyle günden güne artabilir. Bu da kişinin katarakt gibi ciddi hastalıklara sahip olmasına açar. Göz merceklerindeki yıpranmanın boyutu, ileri yaşlarda daha da fazla olacağı için katarakt, yaşlı bireylerde daha sık ortaya çıkmaktadır.

    Yaşlılarda Katarakt Belirtileri Nelerdir?

    Yaşlılarda katarakt belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bulanık görme.
    • Göz kamaşması.
    • Göz yorgunluğu.
    • Baş ağrısı.
    • Renk algısında bozulma, renkleri daha solgun görmek.
    • Derinlik algısında azalma.
    • Çift görme.
    • Loş veya karanlık ortamlarda görüşün tamamen ya da büyük oranda kaybolması.

    Yaşlı bireyler, görüş yetilerindeki bu büyük değişiklik sebebiyle sıkça tehlikeli yaralanmalar yaşayabilirler. Katarakt göz tansiyonunda artışa da yol açabildiği için, glokom sebebiyle görülen belirtiler de katarakt belirtilerine eşlik edebilir.

    Yaşlılarda Katarakt Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

    Katarakt ameliyatı özel cerrahi işlemlerle ve gelişmiş lazer uygulamalarıyla yapılabilmektedir. Her tıbbi uygulama gibi, bu işlemlerin de bazı riskleri vardır. Ancak bu riskler, özellikle de lazerle katarakt tedavisinde oldukça düşüklerdir. Katarakt ilerleyici bir hastalıktır ve dünya genelindeki en yaygın körlük nedenidir. Bu yüzden tedavisi aksatılmamalıdır.

    Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Katarakt, ameliyat harici bir tedavisi bulunmayan bir hastalıktır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi ilerleyici bir niteliğe sahiptir. Bu yüzden katarakt ameliyatı için herhangi bir yaş veya zaman sınırlandırması yoktur. Mümkünse teşhis sağlandıktan kısa bir süre sonra katarakt ameliyatı yapılmalıdır. Muayene olunan doktor, ameliyatın ne zaman yapılması gerektiği gibi konular hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaktır.

    Yaşlılarda Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Yaşlılarda katarakt tedavisi, özel cerrahi operasyonlarla veya gelişmiş lazer teknolojileriyle yapılabilmektedir. Günümüzde lazer teknolojisiyle yapılan tedaviler çok daha yaygındır. Lazerle katarakt tedavisi, gözlere anestezi uygulanmasıyla başlar. Bu anestezi işlemi genelde topikal anestezi, yani göz damlasıyla anestezi şeklinde yapılır. Ancak bazı durumlarda lokal veya genel anestezi de tercih edilebilir.

    Anestezi işleminin ardından hedef gözdeki hasarlı mercek, bilgisayar ve cerrah kontrolündeki lazer atımlarıyla parçalanır. Bu lazer atımları yalnızca hedef alınan dokuyu etkilerler. Gözdeki diğer dokulara zarar vermezler. Kontrollü ve dikkatli bir şekilde parçalanan göz merceği, özel bir vakumla tahliye edilir. Daha sonra ise yerine yapay bir göz merceği yerleştirilir. Böylece ameliyat hemen hemen 20-30 dakika içerisinde son bulmuş olur.

    Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Katarakt ameliyatı olan bireyler, gün içerisinde taburcu edilirler. Eğer gerekiyorsa, birkaç gün içerisinde diğer göze de aynı tedavi işlemleri uygulanabilir.

    Katarakt ameliyatı olan hastalar 1 ila 2 hafta içerisinde tamamen iyileşir ve sağlıklı bir görüşe kavuşurlar.

    Ankara Yaşlılarda Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara yaşlılarda katarakt ameliyatı fiyatları, tedavinin detaylarına ve kapsamına göre değişebilir. Ankara yaşlılarda katarakt ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi