Katarakt Ameliyatı Ankara

    Görme yetimizi, gözlerimizde yer alan çok hassas ve önemli sistemlere borçluyuz. Cisimlerden yansıyan ışık, önce gözlerimize ulaşır, gözlerde birtakım işlemlerden geçtikten sonra ise sinir ağları yardımıyla beynimize aktarılır. Beyinde işlenen ışıklar, cisimlerin ve çevremizin görüntüsünü meydana getirirler. Böylece cisimleri ve çevremizi görsel olarak algılamış oluruz. Tüm bu bahsettiğimiz süreçler, oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bazı durumlarda gözdeki hassas sistemlerin ve dokuların hasar almaları, yıpranmaları sebebiyle görme duyumuzda birtakım problemler meydana gelebilir. Bu problemler arasında en sık rastlanılanlarından biri de katarakttır. Katarakt, göz merceklerinde kararma ve lekelenme meydana gelmesidir. Bu durum, bireyin görüş yeteneğini kısıtlayabilmektedir. Öyle ki katarakt olan bireyler, gündelik yaşamlarında, düşük görüş kabiliyeti sebebiyle pek çok sorun yaşayabilirler. Buna ek olarak katarakt, zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmediğinde, bireyin kalıcı görme kaybı yaşamasına sebep olabilen bir hastalıktır. Bu yüzden katarakt olan kişiler, tedavi süreçlerini aksatmamalı ve ihmal etmemelidirler. Yazımızın devamında ‘’Katarakt ameliyatı Anakra nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt nasıl geçer?’’, ‘’Katarakt körlüğe yol açar mı?’’ ve ‘’Katarakt Ameliyatı Ankara Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Katarakt ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Katarakt Nedir?

    Katarakt, göz merceğinin matlaşması ve doğal yapısını kaybetmesiyle ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Normalde çok iyi bir ışık geçirgenliği olan bu doku, zaman içerisinde bazı nedenlerden matlaşabilir, sertleşebilir veya lekelenebilir. Bu da kişinin görme bozuklukları deneyimlemesine yol açar. Katarakt olan kişiler çift görme, bulanık görme ve soluk görme gibi görme sorunlarına sahip olabilirler. Bahsi geçen sorunlar, zaman içerisinde ilerleme riski taşırlar. Bu yüzden katarakt teşhisi koyulan hastalar, vakit kaybetmeksizin tedavi uygulamalarına başlamalıdırlar.

    Katarakt sonradan meydana gelebileceği gibi doğumsal olarak da ortaya çıkabilir. Her iki durumda da cerrahi tedavi gereklidir.

    Katarakt Neden Olur?

    Katarakt nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Genetik faktörler, ailevi yatkınlık.
    • Çevresel faktörler.
    • İlerleyen yaş.
    • Göz ameliyatları sırasında yaşanan sorunlar.
    • Diyabet, şeker hastalığı.
    • Üveit hastalığı.
    • Steroid içerikli ilaç kullanımı.
    • Göz travmaları.

    Bu gibi faktörler, zaman içerisinde katarakt oluşumuna yol açabilmektedir.

    Katarakt Belirtileri Nelerdir?

    Katarakt belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bulanık görme.
    • Işığın rahatsızlık vermesi.
    • Yakını görmekte zorluk.
    • Uzağı görmekte zorluk.
    • Baş ağrısı.
    • Göz yorgunluğu.
    • Derinlik algısının bozulması.
    • Gözlerde kamaşma.
    • Gözlük numarasının hızlı bir şekilde değişmesi.
    • Karanlık ortamlarda görüşün çok daha kötü olması.
    • Çift görme.

    Bu gibi belirtiler, katarakt hastalığına işaret ediyor olabilir. Kesin teşhisin sağlanması için bir göz hastalıkları uzmanıyla görüşmek gerekir.

    Katarakt Hastalarının Görüşü Nasıldır?

    Katarakt olan bireyler çevrelerini algılamakta zorlanabilirler. Bunun sebebi görüşlerinin bulanık olmasıdır. Bazı durumlarda çift görme sorunu da meydana gelebilir. Katarakt hastaları, özellikle de loş mekanlarda veya sisli havalarda görüş kalitelerinin oldukça düştüğünü fark ederler. Tüm bu saydığımız durumlar zaman içerisinde ilerleme, kötüye gitme riski taşırlar. Bu yüzden katarakt tedavisi geciktirilmemelidir.

    Katarakt Kimlerde Görülebilir?

    Katarakt hastalığı genelde 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Özellikle de 50 yaşından sonra bireylerin, katarakt olma riski dramatik bir ölçüde artar. Katarakt, doğumsal olarak da ortaya çıkabilmektedir. Yani bebekler de katarakt hastası olabilirler.

    Katarakt Ameliyatı Ankara Nasıl Yapılır?

    Katarakt ameliyatı iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki ve eski olanı klasik cerrahi yöntemdir. Diğeri ise lazer cerrahisidir. Her iki operasyon da lokal veya topikal  (damla ile) anestezi yöntemleriyle yapılabilir. Hastalar, uygulamalar sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymazlar.

    Anestezi işleminin ardından katarakt ameliyatına başlanır. Ameliyat sırasında göz merceğinin ön yüzeyinde bulunan zar dokusu, lazerle veya hassas bir kesi işlemiyle parçalanır. Daha sonra ise benzer bir işlem dikkatle göz merceğine de uygulanır. Göz merceğinin parçaları, özel bir vakum cihazıyla toplanır. Son olaraksa önceden hasarlı merceğin bulunduğu bölgeye, yapay göz merceği yerleştirilir. Böylece uygulama tamamlanmış olur. Katarakt ameliyatının süresi, ameliyat sırasında kullanılan tekniğe göre kişiden kişiye değişebilmektedir.

    Bahsettiğimiz yapay göz mercekleri hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Akıllı Lensler veya Göz İçi Lensler isimli yazıları inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde Lazerle Katarakt Ameliyatı isimli yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.

    Katarakt Ameliyatı Ankara Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Hastalar, katarakt ameliyatı sonrası aynı gün taburcu olabilirler. Ameliyatın ardından göz çevresinde bir miktar ödem oluşabilir. Bu ödem dağıldığında, ortalama 1,5 haftalık bir iyileşme sürecinin ardından hasta oldukça iyi bir görüşe sahip olur. Bu süreçte doktorun da önerisi ile iş hayatına dönmek mümkündür.

    Ankara Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara katarakt ameliyatı fiyatları, ameliyatın kapsamına ve detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara katarakt ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi