Katarakt Tedavisi Ankara

    Gözler, uyanık olduğumuz her an çalışan ve görüş kabiliyetimiz için son derece önemli olan organlardır. Yapılarında bulunan hassas dokular yardımıyla çevredeki cisimlerden yansıyan ışıkları toplar, bunları özel sinyaller halinde beyine aktarırlar. Beyinde analiz edilen ve çözülen sinyalleri, çevremizin ve cisimlerin görüntüsü olarak algılarız. Anlık olarak gerçekleşen bu olay sayesinde, film izlemekten kitap okumaya kadar binlerce aktiviteyi gerçekleştirmemiz mümkün hale gelir. Bazı durumlarda, gözü meydana getiren hassas dokular yıpranabilir ve hasar görebilirler. Bu da kişinin görme kalitesinde düşüklüklere yol açar. Bu durumlar göz hastalıkları olarak bilinirler ve bu hastalıkların arasında en sık karşılaşılanlardan biri katarakttır.

    Katarakt, göz merceklerinin yıpranması, merceklerde kararma ve matlaşma gerçekleşmesiyle karakterize olan bir hastalıktır. Merceklerde oluşan kararmalar ve matlaşmalar, kişinin görüşünü büyük ölçüde etkileyebilirler. Bireyler hem yakına hem de uzağa bakarken bulanık, soluk bir görüşe sahip olabilirler. Görüş kalitesindeki bu düşüklük ilerleyici bir boyuta sahip olabilir. Hatta katarakt, zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmezse kişinin kalıcı görme kaybı yaşamasına sebep olabilir. Hem bu yüzden hem de kişinin gündelik yaşamını etkilemesi sebebiyle katarakt, tedavisinde geç kalınmaması önerilen bir hastalıktır. Yazımızın devamında ‘’Katarakt tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Katarakt hangi yaşlarda ortaya çıkar?’’, ‘’Katarakt tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Ameliyatsız katarakt tedavisi var mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara katarakt tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Katarakt Nedir? Katarakt Ne Demek?

    Katarakt, göz merceğinin zarar görmesi, yıpranması ve matlaşmasıyla ortaya çıkan, ilerleyici bir göz hastalığıdır. İleri yaşlarda, sonradan meydana gelebileceği gibi bazen doğumsal olarak da ortaya çıkabilir. Katarakt hastaları, matlaşan göz mercekleri sebebiyle çevrelerini bulanık bir şekilde görürler. Işıklı ortamlarda rahatsız olabilir, az ışıklı ortamlarda ise görüş becerilerini büyük ölçüde kaybedebilirler. Daha önce de bahsettiğimiz gibi katarakt, ilerleyici bir hastalıktır. Yani deneyimlenen olumsuz belirtiler zaman içerisinde daha da kötüye gidebilirler. Hatta tedavi geciktirilirse kalıcı görme kaybı gibi tehlikeler meydana gelebilir.

    Katarakt Hastaları Nasıl Görür?

    Katarakt hastaları hem uzağı hem de yakını bulanık görürler. Çünkü ışığın sorunsuz bir şekilde geçmesi gereken, normalde saydam olan göz merceği matlaşmıştır. Bu durum renklerin solgun görünmesine ve çift görme gibi sorunlara da yol açabilmektedir. Özellikle de loş mekanlarda veya sisli havalarda kişinin görüş kabiliyeti oldukça düşüktür.

    Katarakt Neden Olur? Katarakt Sebepleri Nelerdir?

    Katarakt nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Genetik faktörler, yani ailevi yatkınlık.
    • İlerleyen yaş.
    • Göze alınan darbeler, göz travmaları.
    • Şeker hastalığı.
    • Geçirilmiş bir göz ameliyatı.
    • Üveit hastalığı.
    • Göz dokularının, uzun süre zararlı ışınlara veya kimyasallara maruz kalması.
    • Bazı ilaçların düzenli kullanımı.

    Katarakt saydığımız nedenler sonucu ortaya çıkabilmektedir.

    Katarakt Belirtileri Nelerdir?

    Katarakt belirtileri şunlardır:

    • Uzağı ve yakını bulanık görmek.
    • Fazla ışıktan rahatsız olmak.
    • Loş veya sisli ortamlarda görüşün zorlaşması.
    • Baş ağrısı.
    • Gözlerde kamaşma.
    • Gözlerin çabuk yorulması.
    • Renkleri soluk görme.
    • Derinlik algısının azalması.
    • Göz numarasının normalden daha hızlı artması.

    Bu gibi belirtiler sebebiyle katarakttan şüphelenmek mümkündür. Ancak katarakt hastalıklar, yalnızca alanında uzman göz hastalıkları doktorları tarafından teşhis edilebilirler. Bu yüzden kesin teşhisin gerçekleşmesi ve tedavi sürecine hızlı bir şekilde başlanabilmesi için bir uzmanla görüşülmesi gerekir.

    Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Katarakt tedavisi ilaç veya benzer yöntemlerle gerçekleştirilemez. Cerrahi uygulamalar yardımıyla yıpranan göz merceğine müdahale edilmelidir ve yerine özel olarak üretilmiş yapay göz merceği yerleştirilmelidir.

    Katarakt ameliyatı, çoğunlukla lokal anesteziyle yapılmaktadır. Aynı şekilde topikal yani göz damlasıyla anestezi işlemi de tercih edilebilmektedir. Her iki durumda da hastalar, katarakt tedavisi sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

    Katarak ameliyatı sırasında özel cerrahi işlemler veya lazer uygulamaları yardımıyla hasarlı göz merceğine müdahale edilir. Büyük bir dikkatle parçalara ayrılan göz merceği, özel bir vakum yardımı ile toplanır. Daha sonra ise yapay göz merceği, yine dikkatle eski merceğin yerine yerleştirilir. Katarakt tedavisi sırasında aynı anda iki göze müdahale edilmez. İkinci göze ilk ameliyattan yaklaşık 2 ila 3 gün sonra müdahale edilir. Böylece birey, yeniden sağlıklı ve işlevsel gözlere sahip olmuş olur.

    Katarakt tedavisi sırasında göze yerleştirilen yapay lensler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Akıllı Lensler ve Göz İçi Mercekler isimli yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

    Katarakt Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Hastalar, katarakt tedavisinin gerçekleştiği gün taburcu edilirler. Yani özel bir durum yoksa geceyi hastanede geçirmeye gerek kalmaz. Katarakt tedavisi sonrası göz hızla iyileşmeye başlar. Gözdeki ödem birkaç gün içerisinde büyük oranda kaybolur. Hastalar 1 ila 2 hafta içerisinde çok iyi bir görüş kalitesine kavuşmuş olurlar. Bu süreçte, doktor da tavsiye ediyorsa iş hayatına dönülebilir.

    Ankara Katarakt Tedavisi Fiyatları 2024

    Katarakt tedavisi Ankara fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara katarakt tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi