Makula Deliği Tedavisi Ankara

    Gözde, birbirleriyle uyum içerisinde çalışan onlarca doku ve yapı bulunmaktadır. Görme duyumuzu, bu yapı ve dokuların, uyanık olduğumuz her an etkin bir şekilde çalışıyor olmalarına borçluyuz. Eğer bu dokulardan herhangi birinde yıpranma, hasar veya enfeksiyon meyana gelirse görüşümüz bozulabilir, çevremizi algılamakta zorlanabiliriz ve hatta tamamen kör kalabiliriz. Bahsetmiş olduğumuz yapılar arasında en önemlilerinden birisi retinadır. Retinada, ışık demetlerini işleyen ve beyne aktaran binlerce sinir hücresi; göz dokularını besleyen onlarca kılcal damar yer almaktadır. Retinanın tam merkezinde de makula veya sarı nokta olarak isimlendirilen bir yapı bulunur.

    Makula, özellikle de ilerleyen yaşla birlikte yıpranabilmekte ve bazı yapısal bozukluklar edinebilmektedir. Bu yıpranma ve bozukluklar, makula deliği oluşumunun en önemli sebepleridir. Makula deliği, bireyin belli bir noktaya odaklanmasını zorlaştırır, cisimleri ayrıntılı bir şekilde görmesini engellerler. Yani araba kullanmadan kitap okumaya kadar pek çok aktiviteyi zorlaştırabilir. Sarı nokta deliği olarak da bilinen makula deliği, günümüzde kişiye özle tedavilerle büyük oranda ortadan kaldırılabilmektedir. Tedavinin başarısı, teşhisin ve tedavinin ne kadar erken gerçekleştiğine bağlıdır. Bu yüzden makula deliği ihmal edilmemelidir. Yazımızın devamında ‘’Makula deliği nedir?’’, ‘’Makula neden delinir?’’, ‘’Makula deliği nasıl tedavi edilir’’, ‘’Makula deliği kimlerde ortaya çıkar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara makula deliği tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Makula Nedir? Sarı Nokta Nedir?

    Makula, gözde yer alan ve sarı nokta olarak da bilinen özel bir yapıdır. Tam olarak retinanın merkezinde bulunmaktadır. Bu yapı sayesinde cisimlere odaklanmamız, merkezi bir görüşe sahip olmamız mümkün hale gelir. Kitap okumaktan araba kullanmaya kadar pek çok aktivite sırasında ihtiyaç duyduğumuz bir yapıdır. Ancak makula zaman içerisinde yıpranabilmekte ve görevini düzgün bir şekilde yapamayabilmektedir.

    Makula Deliği Nedir?

    Makula deliği, genelde ilerleyen yaş sebebiyle ortaya çıkan, bireyin detaylı bir görüşe sahip olmasını engelleyen bir rahatsızlıktır. Makula olarak bilinen özel yapı, zaman içerisinde yıpranabilmektedir. Bu hem yaşlılık hem de bazı hastalıklar sebebiyle görülebilmektedir.

    Makula deliği, bireyin harfleri algılamasını, araba kullanmasını ve yüzlerini tanımasını zorlaştırabilen bir rahatsızlıktır.

    Makula Deliği Neden Olur?

    Makula deliği genelde şu gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır:

    • Makula deliğinin en yaygın sebebi yaşlılıktır. Yaşlılık sebebiyle vücuttaki pek çok doku gibi makula da yıpranabilir ve makula deliği meydana gelebilir.
    • Vitreus sıvısı, retinadan ayrılırken retinayı çekiştirebilir ve yırtabilir. Bu durum makula deliğine yol açabilmektedir. Bu da aslında yaşlılık sebebiyle görülen bir durumdur.
    • Makula deliğinin bir diğer sebebi ise göze alınan darbeler veya genel olarak göz travmalarıdır.

    Makula deliği, sıralamış olduğumuz nedenlerden ortaya çıkabilmektedir.

    Makula Deliği Belirtileri Nelerdir?

    Makula deliği belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Makula deliği olan kişiler, mesela kitap okurken harfleri hafif eğik, basık veya kıvrımlı bir şekilde görürler. Bu makula deliğinin erken belirtilerinden biridir.
    • Makula deliği bireyin, cisimlere odaklanmasını, dikkatle bakmasını zorlaştırır.
    • Birey yüzleri tanımakta, kitap okumakta ve araba kullanmakta güçlük çekebilir.
    • Düz çizgiler, eğik veya hafif kırılmış bir biçimde görülebilir.

    Makula deliği belirtilerini bu şekilde sıralamak mümkündür. Bahsettiğimiz belirtiler sebebiyle makula deliği olduğundan şüphelenen hastalar, vakit kaybetmeden bir göz doktoruyla görüşmelidirler.

    Makula Deliğine Ne İyi Gelir?

    Makula deliği, çoğu zaman önlenebilen bir rahatsızlık değildir. Tedavi harici bir uygulama ile makula deliğini yavaşlatmak veya ortadan kaldırmak da mümkün değildir. Bu yüzden makula deliği olan hastalar, etkili bir tedavinin mümkün olabilmesi için doktorla görüşmelidirler.

    Makula Deliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Makula deliği yalnızca mikrocerrahi uygulamalarıyla yani ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Ağızdan alınan ilaçlarla veya göz damlalarıyla makula deliğini tedavi etmek mümkün değildir.

    Makula Deliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Makula deliği tedavisi Ankara, vitrektomi olarak da bilinen özel bir mikrocerrahi operasyonuyla yapılır. Makula deliği ameliyatı çeşitli lokal anestezi uygulamalarıyla veya genel anesteziyle yapılabilmektedir. Anestezinin etkileri başladıktan sonra, gözdeki vitreus sıvısı tahliye edilir. Daha sonra ise vitreus sıvısının yerine özel bir gaz doldurulur. Böylece ameliyat sonlanmış olur.

    Makula Deliği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Makula deliği ameliyatı genelde 1 saat içerisinde son bulmaktadır. Ancak bazı durumlarda bir miktar daha kısa veya daha uzun sürmesi mümkündür. Eğer ameliyat genel anestezi altında yapılmışsa hastalar, bir gece hastanede misafir edilirler. Lokal anestezi uygulamalarıyla yapılmışsa hastalar, birkaç saatlik dinlenmenin ardından taburcu edilirler. Taburcu edilmeden önce makula ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında detaylı olarak bilgilendirilirler.

    Ankara Makula Deliği Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara makula deliği ameliyatı fiyatları, uygulamanın detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara makula deliği ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi