Ankara Santral Seröz Retinopati Tedavisi

    Santral seröz retinopati tedavisi Ankara, retina altında meydana gelen sıvı birikimini gidermek ve buna bağlı şikâyetleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan uygulamadır. Retina, gözü meydana getiren dokular arasında en hassas ve en önemli olanlarından biridir. Sahip olduğu fotoreseptör hücreler sayesinde göze gelen ışık demetlerini algılar ve elektrik sinyallerine dönüştürerek beynin görme yetisinden sorumlu olan bölgesine iletir. Çevremizi ve nesneleri bu şekilde görür; okuma gibi önemli aktiviteleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Göz küresinin içerisinde yer alan ve kalınlığı 0,3 milimetre civarında olan retina, çevresindeki değişimlerden kolay bir şekilde etkilenebilmektedir. Santral seröz retinopatide de retina, koroid isimli tabakadan sızan sıvılardan etkilenir. Buna bağlı olarak birey, çevresini bulanık ve cisimleri yamuk bir şekilde görebilir. Santral seröz retinopati, santral seröz koryoretinopati olarak da bilinmektedir. Yazımızın devamında ‘’Santral seröz koryoretinopati nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Santral seröz koryoretinopati neden olur?’’, ‘’Santral seröz koryoretinopati belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Santral seröz retinopati tehlikeli midir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara santral seröz retinopati tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Santral Seröz Retinopati Nedir?

    Santral seröz retinopati, koroid isimli tabakadan sızan sıvıların önce retina pigment epitelinin sonrasında ise retinanın altında birikmesiyle meydana gelen göz rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık sebebiyle görüş alanının merkezinde kör noktalar oluşabilir, birey çizgileri yamuk olarak görebilir ve bulanık bir görüşe sahip olabilir. Bahsi geçen belirtiler bireyin günlük yaşamını son derece zorlaştırabilmektedir.

    Santral Seröz Retinopati Neden Olur?

    Santral seröz retinopatinin kortizon içerikli ilaçlar, aşırı stres ve yaşlanma gibi sebeplerden meydana geldiği düşünülmektedir. Bahsi geçen durumlar koroid tabakasından sıvı sızmasına ve sızan sıvıların zaman içerisinde retina altında birikim göstermesine yol açabilir.

    Santral Seröz Retinopati Kimlerde Görülür?

    Santral seröz retinopati, erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülmektedir. Aynı şekilde yaşlı bireylerde, aşırı stresli bireylerde ve düzenli olarak kortizon içerikli ilaç kullanan bireylerde santral seröz retinopati riski daha fazladır.

    Santral Seröz Retinopati Belirtileri Nelerdir?

    Santral seröz retinopati belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bulanık görme.
    • Cisimleri, normalden daha uzaktalarmış gibi görmek.
    • Beyaz ve beyaz tonlarını normalden daha soluk görmek.
    • Görme alanının merkezinde kör noktalar olması.
    • Çizgilerin yamuk görülmesi.

    Santral seröz koryoretinopati belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahsi geçen belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Santral Seröz Retinopati Tehlikeli Mi?

    Retinayı ilgilendiren tüm rahatsızlıklar, potansiyel olarak görme yetisine kalıcı olarak zarar verebilme riskine sahiptirler. Santral seröz retinopati de direkt olarak retina sağlığını tehdit ettiği için tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bu yüzden bahsi geçen belirtileri deneyimleyen bireylere, santral seröz retinopati teşhisinin kesin olarak gerçekleşebilmesi ve tedavinin mümkün olması için bir göz hastalıkları uzmanı ile görüşmeleri tavsiye edilir.

    Santral Seröz Retinopati Görme Kaybına Yol Açar Mı?

    Santral seröz retinopati, retinanın merkezi olan makulanın (sarı noktanın) ayrılmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Buna bağlı olarak da görme kaybı gelişebilir. Bu yüzden santral seröz retinopati tedavisinin aksatılmaması gerekir.

    Santral Seröz Retinopati Kendiliğinden Geçer Mi?

    Santral seröz retinopati vücudun salgıladığı stres hormonu, yani kortizol hormonundaki artış sebebiyle meydana gelir. Kortizolün dışarıdan, ilaçlar yardımı ile alınan versiyonu olan kortizon da santral seröz retinopati gelişimine yol açabilir. Eğer bu hormonun salgılanması azalır veya dışarıdan alınması sınırlandırılırsa santral seröz retinopati ortadan kalkabilir. Ancak bu sürecin kendiliğinden meydana gelmesini beklemek son derece tehlikelidir. Bu yüzden santral seröz retinopati hastalarına olası risklere karşı bir göz hastalıkları doktoru ile iletişimde kalmaları önerilir.

    Santral Seröz Retinopati Teşhisi Nasıl Konulur?

    Santral seröz koryoretinopati teşhisi, özel göz muayeneleri, göz anjiyografisi ve optik koherens tomografi (göz tomografisi) gibi gelişmiş tanılama uygulamaları ile teşhis edilebilir. Kesin teşhisin sağlanması ve hastalığın ilerleme durumuna göre doktor, kişiye özel tedavi planlamaları hazırlar.

    Santral Seröz Retinopati Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Santral seröz retinopati tedavisi bazı yaşam tarzı değişimleri ve doktor kontrolü ile birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte eğer bireyin görme yetisindeki sorunlar ciddiyse veya şikâyetler 3 ila 4 ay içerisinde son bulmamışsa çeşitli tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Bu tedavi uygulamaları arasında göz içi anti-VEGF enjeksiyonları, fotodinamik terapi (soğuk lazer tedavisi) ve mikropulse lazer tedavisi gibi işlemler yer almaktadır. Mikropulse lazer uygulaması sayesinde sızmaya yol açan kılcal damarlar, direkt olarak kontrollü lazer atımları ile kapatılabilirler. Soğuk lazer tedavisi veya fotodinamik tedavi olarak bilinen uygulamada ise koldan, damar yolu ile verilen ilaçların göze ulaşması beklenir. Özel bir etken maddeye sahip olan ilaç, gözdeki hedef noktaya ulaştığında göze soğuk lazer işlemi yapılır. Böylece yakma işlemine gerek kalmadan sızmaya yol açan damar kapatılır. Bahsi geçen tedavilerin detayları, doktor tarafından tamamen kişinin sağlık durumuna özel olarak planlanır. Böylece santral seröz retinopatinin; bu rahatsızlığa bağlı ortaya çıkan şikâyetler ve risklerle birlikte giderilmesi sağlanır.

    Ankara Santral Seröz Retinopati Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara santral seröz retinopati tedavisi fiyatları, mikropulse lazer tedavisi fiyatları ve fotodinamik tedavi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi