Göz Kuruluğu Tedavisi Ankara
İnsan gözleri, birlikte çalışan, çok hassas dokulardan meydana gelir. Bu dokular beslenebilmek, korunabilmek veya yenilenebilmek için büyük oranda birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Gün içerisinde sürekli aktif olarak çalışan bu dokular, çevresel etmenlerden kolayca etkilenebilirler. Mesela tozlar ve kirli hava, sürekli olarak gözün yüzeyi ile temas eder. Göz, görevini sürdürebilmek için bu mikropartiküllerin temizlenmesine ihtiyaç duyar. Bunun sağlanabilmesi için de özel mekanizmalara ve dokulara sahiptir. Bunlar, gün içerisinde gözün nemli ve temiz kalmasını sağlamaktadırlar. Böylece görme işlevi çok daha verimli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilir.
Bazı durumlarda gözü nemli ve temiz tutan mekanizmalar, gerektiği gibi çalışamayabilir. Bu durum göz kuruluğu veya kuru göz olarak bilinmektedir. Birey, bu duruma bağlı olarak gözlerinde batma ve yanma gibi belirtiler deneyimleyebilir. Bunlar hem kişinin görüş kalitesini etkiler hem de büyük bir rahatsızlık hissi oluştururlar. Aynı zamanda göz, üzerine yapışan mikroorganizmalar sebebiyle çeşitli enfeksiyonlar kapabilir. Tüm bu bahsettiğimiz durumlar, bireyin sağlığını ve gündelik yaşamını önemli ölçüde etkileyebilme potansiyeline sahiptirler. Bu yüzden sürekli göz kuruluğu yaşayan bireyler, tedavi seçeneklerinin değerlendirilebilmesi için biz göz hastalıkları uzmanıyla görüşmelidirler. Yazımızın devamında ‘’Göz batması ve göz yanması neden olur?’’, ‘’Göz kuruluğu tedavi seçenekleri nelerdir?’’, ‘’Göz kurluğu hangi nedenlerden ortaya çıkar’’ ve ‘’Göz batması nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Ankara göz kuruluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.
Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu, gözün nemli ve güvenli kalmasını sağlayan mekanizmanın normal bir şekilde çalışmaması ile oluşan rahatsızlıktır. Göz, birbirlerinden ayrılan ancak birbirlerini destekleyen farklı tabakalardan meydana gelir. Bunların en üstünde ise gözün nemli kalmasını; böylece göze yapışan toz ve kir gibi yabancı cisimlerin daha kolay temizlenmesini sağlayan tabaka yer alır. Bu tabaka düzensiz veya zarar görmüş vaziyette ise görevini tam olarak yerine getiremeyebilir. Böylece gözler çabucak kurur, birey göz batması ve yanma gibi belirtiler deneyimler.
Göz Kuruluğu Neden Olur? Gözler Neden Kurur?
Göz kuruluğu nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Bilgisayar veya laptop başında çok kalmak.
- Uzun süre telefonla ilgilenmek.
- Kontakt lenslerin yanlış kullanımı.
- Düzenli kullanılan bazı ilaçlar. Bazı anti-romatizmal ilaçlar, hormon düzenleyici ilaçlar ve anti-iskemik ilaçlar uzun süreli kullanımda göz kuruluğuna yol açabilmektedir.
- Rüzgar ve hava kirliliği gibi çevresel etmenler.
Saydığımız nedenler göz kuruluğuna yol açabilmektedir. Bu nedenlerin tespit edilebilmesi ve tedavinin mümkün olabilmesi için bir göz doktoruyla görüşülmelidir.
Göz Kuruluğu Kimlerde Görülebilir?
Göz kuruluğu hemen hemen herkeste görülebilen bir durumdur. Gözün, zaman zaman kuruması gayet normaldir. Ancak bazı bireyler, düzenli olarak gözlerinin kuruduğunu buna bağlı olarak da gözde batma gibi belirtiler deneyimlediklerini fark ederler. Bu kişiler genelde ofis ortamında, sürekli bilgisayara bakarak çalışan kişilerdir. Aynı şekilde dışarıda, çevresel etmenlere sürekli maruz kalarak çalışan bireyler de aynı durumdan şikayetçi olabilirler.
Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?
Göz kuruluğu belirtileri ve göz kuruluğuna eşlik eden belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Göz kuruluğu olan bireyler, gözlerine yapışan cisimler sebebiyle gözlerinde yabancı bir cisim varmış gibi, rahatsız edici bir hisse sahip olabilirler.
- Göz kuruluğu olan bireyler, gözlerine yapışan toz zerresi ve benzer yabancı cisimler sebebiyle göz batması olarak bilinen şikâyete sahip olabilirler.
- Normalden daha kuru olan gözler, göz hareketleri veya göz kapağı hareketleri sebebiyle oluşan sürtünmeyi daha ciddi bir şekilde hissederler. Bu da gözlerinin yanmasına ve benzer belirtilere sebep olabilir.
- Göz kuruluğuna yol açan bazı hastalıklar, göz kuruluğu haricinde farklı belirtilere de sahip olabilirler. Bu ikincil belirtiler de kişinin şikâyetlerine eşlik edebilir.
Göz kuruluğu belirtilerini bu şekilde sıralamak mümkündür.
Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır? Kuru Göz Nasıl Tedavi Edilir?
Göz kuruluğu yaşayan bireyler, göz hastalıkları doktorları tarafından detaylı muayenelerden geçerler. Bu muayeneler sonucunda, göz kurumasına yol açan faktörler ve göz kuruluğunun kapsamı tespit edilir. Elde edilen bulgular ve hastanın talepleri doğrultusunda özel bir tedavi planı yapılır. Bu tedavi, düzenli kullanılan göz yaşı damlalarıyla veya jellerle gerçekleştirilebilir. Bireyin, zararlı alışkanlıkları ve yaşam tarzı göz önünde bulundurularak bazı değişimler yapılabilir. Böylece göz kuruluğuna yol açan temel faktörler ortadan kaldırılabilir.
Ankara Göz Kuruluğu Tedavisi Fiyatları
Göz kuruluğu tedavisi Ankara fiyatları, tedavinin şekline göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara göz kuruluğu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.