Retina Ameliyatı Ankara

    Gözü meydana getiren her dokunun, görme duyumuz için çok büyük bir önemi vardır. Bu dokulardan yalnızca biri olan retina, ışığı ve renkleri algılamak için özelleşmiş milyonlarca sinir hücresine sahiptir. Bu hücreler retinaya ulaşan ışık demetlerini beyne gönderirler. Beyinse bu sinyalleri işler ve görüntüyü oluşturur. Retina, bahsi geçen sinir hücrelerine ek olarak oldukça gelişmiş bir kılcal damar ağına sahiptir. Bu damarlardan bazıları göz hücrelerini besler, bazıları ise hücrelerin ürettiği atıkları toplar. Böylece gözü meydana getiren dokuların canlılığı korunmuş, yaptıkları görevler ise desteklenmiş olur.

    Retina, çevresinde yer alan diğer yapılardan, kılcal damarların geçirdiği değişimlerden ve fiziksel travmalardan kolayca etkilenebilmektedir. Bahsettiğimiz faktörler retinayı ve diğer göz dokularını etkiledikleri için, bireyin görüşünde de problemlere yol açabilirler. Hatta bazıları, bireyin görme kaybı yaşamasına bile sebep olabilirler. Bu rahatsızlıkların önlenmesi veya ortadan kaldırılması amacıyla yapılan en önemli uygulama retina ameliyatıdır. Vitrektomi olarak da bilinen bu ameliyatı, özel mikrocerrahi işlemlerle yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Vitrektomi riskleri nelerdir?’’, ‘’Retina ameliyatının faydaları nelerdir?’’, ‘’Retina ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Vitrektomi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara retina ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Retina Ameliyatı Nedir? Vitrektomi Nedir?

    Retina ameliyatı Ankara, vitrektomi olarak da bilinen ve mikrocerrahi ile gerçekleştirilen gelişmiş bir tedavi işlemidir. Bu uygulama sırasında retinada yer alan hasarlar onarılır, vitreus isimli sıvı tahliye edilir. Daha sonra ise bu sıvının yerine özel bir tamponad enjekte edilir. Böylece göz dokuları onarılmış, olası tehlikeler ortadan kaldırılmış ve tedavi gerçekleşmiş olur. Retina ameliyatı, başta retina dekolmanı ve retina yırtılması olmak üzere pek çok durumda yapılabilmektedir.

    Retina Ameliyatı Neden Yapılır? Vitrektomi Neden Yapılır?

    Retina ameliyatı şu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir:

    • Göz içi kanamaların temizlenmesi.
    • Retina yırtılmasının tedavisi.
    • Retina üzerinde oluşan zarların alınması.
    • Sarı nokta hastalığının komplikasyonlarının
    • Gözdeki yabancı cisimlerin alınması.
    • Retina ayrışmanın tedavisi.
    • Epiretinal membran tedavisi.
    • Retina dekolmanı tedavisi.
    • Makula deliği tedavisi.
    • Travmaya bağlı göz içi yabancı cisim tedavisi.

    Retina ameliyatının yapılma nedenleri arasında bunlar yer alabilir.

    Retina Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

    Retina ameliyatının avantajları arasında şunlar yer alır:

    • Retina ameliyatı mikrocerrahi ile yapılır. Bu yüzden oldukça hassas ve dikkatli bir şekilde yapılabilen bir ameliyattır.
    • Gelişmiş ve başarılı sonuçlar veren bir ameliyattır.
    • Retina ameliyatı sayesinde retina sağlıklı bir yapıya kavuşabilir, bireyin görüşü düzelebilir.
    • Görme kaybı gibi ciddi sorunlar önlenebilir.
    • Çok daha büyük retina yırtıklarına müdahale etmeyi mümkün kılan bir ameliyattır.

    Retina ameliyatının faydaları ve avantajları bu şekilde sıralanabilir.

    Retina Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

    Retina ameliyatı, her tıbbi tedavi gibi bazı riskleri olan bir uygulamadır. Ancak retina ameliyatının riskleri epey düşüktür. Çünkü retina ameliyatı, mikrocerrahi yardımıyla, hassas bir şekilde yapılır. Yine de retina ameliyatı sonrası oluşabilecek riskler şunlardır:

    • Göz içi kanama.
    • Göz içi tansiyonda artış.
    • Retina yırtığı.
    • Katarakt

    Bunlar her ne kadar düşük riskler de olsalar doktor, her biri hakkında hastasını detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Retina Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

    Retina ameliyatının ne zaman yapılacağına doktor tarafından, hastanın durumuna göre karar verilir. Retina ameliyatı gerektiren bazı rahatsızlıklar oldukça ciddidirler ve acil müdahale gerektirebilirler. Doktorunuz ameliyatın ne zaman yapılacağı hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaktır.

    Retina Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Retina ameliyatı 1 ila 2 saat kadar sürebilen bir operasyondur. Operasyonun süresi, çoğu zaman ameliyatın kapsamına ve retinadaki hasarın boyutuna göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

    Retina Ameliyatı Nasıl Yapılır? Vitrektomi Nasıl Yapılır?

    Retina ameliyatı, çoğu zaman lokal anestezi altında gerçekleşmektedir. Ancak operasyonun  ciddiyetine ve süresine göre genel anestezi altında da planlanmaktadır. Bu ameliyat sırasında mikrocerrahi uygulamalarından yararlanılır. Böylece doktor, ameliyat sırasında çok daha hassas işlemler yapabilmekte ve başka dokulara zarar vermekten kaçınabilmektedir.

    Retina ameliyatı öncesinde hastaya anestezi uygulanır böylece hastanın ağrı ve rahatsızlık hissi duyması önlenmiş olur. Anestezinin etkileri başladıktan sonra ise cerrahi işlemlere geçilir. Ameliyat sırasında, retina ve çevresindeki hasarın kapsamına göre farklı işlemler yapılabilir. Retina onarılabilir, retina ayrılması ve retina yırtılması giderilebilir. Daha sonra ise ihtiyaç duyulursa vitreus sıvısı gözden tahliye edilebilir. Vitreus sıvısının yeri özel bir tamponad ile doldurulabilir. Tüm bu işlemler görme kaybı gibi sorunları önlemek, gözü sağlığına kavuşturmak ve görme problemlerini gidermek amacıyla yapılırlar.

    Retina Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Hastalar, vitrektomi ameliyatı sonrası çoğu zaman aynı gün taburcu olurlar. Ancak bazı durumlarda vitrektomi sonrası 1 gece yatış da gerekebilir. Taburcu olan hastalar hızlı bir iyileşme sürecine girerler. Ancak iyileşme süreci boyunca bazı durumlara dikkat etmeleri gerekebilir, bunlar:

    • Göze gaz verilmişse doktorun önerdiği süre boyunca uçağa binmemek ve yüz üstü bir uyku pozisyonu seçmek.
    • Üç gün kadar gözün sarılı kalması, göze su temas ettirilmemesi.
    • Yorucu aktivitelerden kaçınmak.
    • Gözü darbelere karşı korumak.
    • Gözde kaşınma ve batma olsa dahi göze temas etmemek. İleri derecede rahatsızlık veren durumlar hakkında doktoru bilgilendirmek.
    • Kişisel temizliğe dikkat etmek.
    • Kontrol muayenelerini aksatmamak.
    • Doktor tarafından reçete edilen ilaçları, önerilen dozda ve sıklıkta kullanmak. Başka ilaçları, doktorun bilgisi haricinde kullanmamak.

    Doktorunuz, retina ameliyatı sonrası süreçler hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir. Bahsi geçen noktalara dikkat edildiği sürece iyileşme süreci çok daha hızlı ve sağlıklı olacaktır.

    Ankara Retina Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara retina ameliyatı fiyatları, ameliyatın kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara vitrektomi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi