Göz Tembelliği Tedavisi Ankara

    Görme duyusu, gözlerimizin ve beynimizin birlikte çalışması ile sahip olduğumuz oldukça önemli bir yetidir. Bu duyu sayesinde çevremizi doğru bir şekilde görebilir, algılayabilir ve yaşamımızı sorunsuz bir şekilde sürdürebiliriz. Ancak bazı durumlarda gözlerdeki veya beynin görme merkezindeki bir sorun sebebiyle görme becerimiz aksayabilir. Çeşitli görme bozukluklarına, göz hastalıklarına ve benzer problemlere sahip olabiliriz. Bu problemler, gündelik yaşamımızı zorlaştırma potansiyeline sahip olsalar da çoğu zaman uygun bir tedavi ile ortadan kaldırılabilirler. Bahsi geçen göz rahatsızlıklarından biri de göz tembelliğidir.

    Göz tembelliği, beyindeki görme merkezinin tam olarak gelişmemesi veya gelişiminde bir problem olması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Genelde erken çocukluk döneminde meydana gelen bu rahatsızlık, 8 ila 10 yaşları öncesinde, çeşitli tedavilerle büyük oranda ortadan kaldırılabilmektedir. Çok daha sonra gerçekleşen tedaviler ise göz tembelliğini sonlandırma konusunda yetersiz kalabilmektedirler. Yazımızın devamında ‘’Göz tembelliği neden olur?’’, ‘’Göz tembelliği tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Çocuklarda göz tembelliği nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Göz tembelliği nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara göz tembelliği tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Göz Tembelliği Nedir?

    Göz tembelliği, beyindeki görme merkezinden kaynaklanan ve erken yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Beyin ile gözler arasında özel bir bağ vardır. Gözler, ışık demetlerini toplar, kırar, yönlendirir ve uygun sinyaller halinde beyne gönderirler. Beyin ise bu sinyalleri değerlendirir ve görüntüyü meydana getirir. Bir anda gerçekleşen bu işlemler dizisi sayesinde çevremizi ve cisimleri görebilir; sevdiğimiz insanları tanıyabilir ve kitap okuma gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebiliriz. Göz tembelliğinde ise beyindeki görme merkezi, bir sorun sebebiyle yeterince gelişmemiştir. Bu da bir gözün normalden daha az görmesine, göz titremesine ve gözde kayma gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.

    Göz Tembelliği Neden Olur?

    Göz tembelliği nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bir gözün, diğer gözden fark yaratacak seviyede daha bozuk olması. Mesela miyop, hipermetrop ve astigmat gibi rahatsızlıkların tek gözde ortaya çıktığı veya tek gözde baskın olduğu durumlar.
    • Yüksek dereceli astigmat.
    • Şaşılık.
    • Doğumsal katarakt.
    • Retina ve çevresinde meydana gelen problemler.

    Bu gibi nedenler göz tembelliğine yol açabilmektedir.

    Göz Tembelliği Kimlerde Görülür?

    Göz tembelliği genelde erken yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur. Hemen hemen 4 ila 6 yaşları arasında bulunan çocuklarda görülmektedir. Doğumsal göz hastalıklarına veya bebeklik çağı göz bozukluklarına sahip olan çocuklarda, bunlara bağlı göz tembelliği görülebilmektedir. Göz tembelliğine yol açan pek çok faktör genetik geçişlidir. Bu yüzden göz tembelliği, dolaylı bir şekilde de olsa genetik temelli olabilmektedir.

    Göz Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

    Göz tembelliği belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bir gözün diğerinden daha az görmesi.
    • Gözlerden birinde kayma görülmesi, şaşılık ile benzer bir görünüm.
    • Gözlerde titreme.
    • Gözlerin birbirleriyle koordineli bir şekilde çalışmaması.

    Bu gibi belirtiler göz tembelliğinde sıklıkla görülmektedir.  Göz tembelliği belirtilerine şaşılık belirtileri de eşlik edebilir. Bu belirtiler sebebiyle göz tembelliğinden şüphelenen ebeveynler, en yakın zamanda bir göz doktoru ile görüşmelidirler. Göz tembelliği erken yaşlarda başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

    Göz Tembelliği İlerler Mi?

    Göz tembelliği tam olarak ilerleyici bir hastalık sayılmasa da beyindeki görme merkezinin gerektiği gibi gelişmemesi bireyin tüm yaşamı boyunca sorunlara yol açabilir. Göz tembelliği zamanında tedavi edilmediği sürece hem çocukluk ve ergenlik dönemini hem de yetişkinlik dönemini epey olumsuz etkileyebilmektedir.

    Göz Tembelliği Geçer Mi? Göz Tembelliği Nasıl Geçer?

    Göz tembelliği, erken yaşlarda tedavi edildiği takdirde ortadan kaldırılabilir. 8 ila 10 yaşlarından sonra yapılan tedaviler, bu yaşlardan önce yapılan tedavilere kıyasla çok daha etkisizdir.

    Göz Tembelliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Göz tembelliği tedavisi Ankara, göz tembelliğine yol açan faktöre göre özel olarak planlanmaktadır. Eğer göz tembelliğine yol açan faktör, bir göz hastalığı ise öncelikle bu hastalığın tedavisine yoğunlaşılır. Doğumsal katarakt, glakom ve retina problemleri bu süreçte tedavi edilebilir. Tedavi, ameliyat veya ilaç uygulamalarıyla gerçekleştirilebilir.

    Şaşılık sebebiyle oluşan göz tembelliği de ameliyat veya gözlük tedavisi ile giderilebilmektedir.

    Göz tembelliğinde başvurulan bir diğer uygulama ise kapama tedavisidir. Bu tedavi, özel bir bant ile iyi gören gözün kapatılmasıyla yapılır. Böylece tembel göz adeta çalışmaya zorlanır. Bu tedavi sayesinde tembel göz, çalışması için teşvik edilir ve beyinde bu gözün çalışmaları sonucu oluşan yeni nöral ağlar gelişir.

    Bahsettiğimiz tedavilerin hepsi, kişiye özel olarak planlanır.

    Ankara Göz Tembelliği Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara göz tembelliği tedavisi fiyatları, tedavinin kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara göz tembelliği tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi