Diyabetik Retinopati Tedavisi Ankara

    Diyabet oldukça ciddi bir hastalıktır ve etkileri, neredeyse vücudun tüm bölgelerinde ve organlarında hissedilebilir. Gözler de diyabete yani şeker hastalığına bağlı olarak zarar görebilir, yıpranabilirler. Gözde, diyabet sebebiyle oluşabilen hastalıkların başında diyabetik retinopati, katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi rahatsızlıklar gelir. Diyabetik retinopati, en az diğerleri kadar ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde bireyin görme kaybı yaşamasına, yani kör kalmasına sebep olabilmektedir.

    Retina, gözde yer alan, sinir ve kılcal damarlar bakımından zengin olan bir bölgedir. Bu bölge, bahsettiğimiz kılcal damarlar yardımı ile beslenir. Diyabetik retinopati durumunda, bahsettiğimiz kılcal damarlar zarar görürler. Bu zarar, zaman içerisinde birikim gösterebilir. İlerleyen zamanlarda kılcal damarlarda oluşan baloncuklar patlayabilir ve göz içerisinde kanama meydana gelebilir.  Diyabetik retinopati, kendisini basit görme problemleriyle belli eder. Ancak ileri evrelerde, göz içi kanamalar sebebiyle bireyin kör kalmasına yol açabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Diyabetik retinopatiden şüphelenen hastalar, en yakın zamanda bir göz doktoruyla görüşmelidir. Böylece kesin teşhis mümkün olabilir ve vakit kaybetmeksiniz tedavi çalışmalarına başlanabilir. Yazımızın devamında ‘’Diyabetik göz hastalıkları nelerdir?’’, ‘’Diyabetik retinopati körlüğe yol açar mı?’’, ‘’Diyabetik retinopati kimlerde görülür?’’ ve ‘’Diyabetik göz hastalıkları nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Anlara diyabetik retinopati tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Diyabetik Retinopati Nedir?

    Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında ortaya çıkan ciddi bir göz hastalığıdır. Erken evrelerinde belirti vermeyen bu rahatsızlık, ilerleyen dönemlerde, hasarın şiddetine göre farklı şikâyetlere yol açabilmektedir. Bu belirtiler arasında bulanık görme ve ani görme kaybı gibi tehlikeli durumlar yer almaktadır. Diyabetik retinopati, bahsettiğimiz görme kaybı gibi risklere karşı erkenden teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.

    Diyabetik Retinopati Neden Olur?

    Diyabetik retinopati, diyabet yani şeker hastalığı sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Diyabet hastalarının gözlerinde, özellikle de gözlerin belli bölgelerinde lezyonlar ve hasarlar oluşabilir. Bu hasar hem makulayı hem de periferik retinayı etkileyebilmektedir veya direkt olarak periferik retinada meydana gelebilmektedir.

    Diyabetik Retinopati Evreleri Nelerdir?

    Makulayı da etkileyen diyabetik retinopati, rahatsızlığın erken dönemlerinden itibaren bulanık görme gibi sorunlara yol açar. Ancak yalnızca periferik retinayı etkileyen diyabetik retinopatide erken dönemlerde bir belirtiye rastlanmaz. Hastalar hiçbir şeyden şüphelenmezler. İlerleyen evrelerde ani bir göz içi kanama gelişebilir ve kişi bir anda görüş yetisini kaybedebilir.

    Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?

    Diyabetik retinopatinin en yaygın belirtisi bulanık görmedir. Bu da ancak makulanın etkilendiği durumlarda meydana gelmektedir. Bulanık görme haricinde ağrı ve benzeri şikâyetler gözlenmez. Bu da diyabetik retinopatiyi oldukça sinsi ve tehlikeli bir hastalık yapmaktadır. Çünkü makulanın etkilenmediği durumlarda belirtisiz bir şekilde ilerleyebilir ve kişiden ani görme kaybına yol açabilir.

    Diyabetik Retinopati Görme Kaybına Yol Açar Mı?

    Diyabetik retinopati, periferik retinada ciddi hasarlara ve kanamaya yol açabilmektedir. Bu da retina dokusunun görevini düzgün bir şekilde yapamamasıyla sonuçlanır. Kanama başladığı takdirde birey, ani bir şekilde görme kaybı yaşayabilir. Bu yüzden diyabet hastaları, belli aralıklarla rutin göz muayenelerinden geçmelidirler. Böylece olası diyabetik retinopati durumları tespit edilebilir ve görme kaybı gerçekleşmeden çeşitli müdahalelere başvurulabilir.

    Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir? Diyabetik Retinopati İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Diyabetik retinopati, iki şekilde tedavi edilebilmektedir. Bunlardan ilki, erken evrelerde uygulanan ve kan şekerini dengelemek üzerine yapılan tedavilerdir. Bu tedaviler kapsamında hastanın düzenli bir şekilde diyabet ilaçlarını ve tansiyon ilaçlarını kullanması gerekir.

    Eğer retina üzerinde damar ve baloncuk oluşumu gözlenmişse lazer uygulamalarıyla bunlara müdahale edilmelidir. Böylece kanamanın başlaması veya ilerlemesi durdurulmalıdır.

    Eğer ciddi bir kanama söz konusu ise lazer uygulamaları da yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden vitrektomi olarak bilinen mikrocerrahi operasyonuna başvurulmalıdır. Vitrektomi ameliyatı sırasında, göz içerisinde bulunan sıvı, kanama ile birlikte tahliye edilir. Yerine ise özel bir tamponad doldurulur.

    Günümüzde diyabetik retinopati, göz içine iğne tedavisi olarak bilinen oldukça gelişmiş bir uygulama ile tedavi edilebilmektedir. Bu iğne tedavisi yeni damar oluşumunu önleyebilir ve damarlardan meydana gelen sızıntıları sonlandırabilir.

    Ankara Diyabetik Retinopati Tedavisi Fiyatları 2024

    Diyabetik retinopati tedavisi Ankara fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara diyabetik retinopati tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi