Retina Dekolmanı Tedavisi Ankara

    Retina, gözü meydana getiren en önemli yapılardan biridir. Bünyesinde, ışığa duyarlı milyonlarca sinir hücresi barındırır. Böylece dış ortamdaki cisimlerden yansıyan ışık demetleri, verimli bir şekilde algılanır ve görüntünün oluşabilmesi için beyne yönlendirilir. Aynı zamanda retinayı saran kılcal damar ağı, çevredeki hücreleri besler ve destekler.

    Retina, bazı rahatsızlıklar ve geçirilmiş operasyonlar sebebiyle yırtılabilmekte ve zarar görebilmektedir. Bu durum bireyin görüşünde ciddi sorunlar meydana getirmektedir ve bazen çok daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Retina dekolmanı yani retina ayrılması da bunlardan biridir.

    Retina dekolmanı, çoğu zaman ağrısız bir şekilde, sinsice ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bireyler, bu rahatsızlığın erken döneminde görüşlerinin bulanıklaştığını ve görüşlerinde perdelenme tarzı gölgeler oluştuğunu fark edebilirler. Bu gibi belirtileri fark eden kişiler, vakit kaybetmeksizin bir göz doktoru ile görüşmelidirler. Çünkü bu belirtiler, başta retina dekolmanı olmak üzere pek çok ciddi hastalık sebebiyle ortaya çıkabilmektedirler. Bu hastalıkların çoğu, göze kalıcı hasar verme ve kişide görme kaybına yol açabilme riskine sahiptirler. Yazımızın devamında ‘’Retina ayrılması nedir?’’, ‘’Retina ayrılması nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Retina dekolmanı tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Retina dekolmanı kimlerde ortaya çıkar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara retina dekolmanı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Retina Dekolmanı Nedir? Retina Dekolmanı Ne Demek?

    Retina dekolmanı, retina ayrılması olarak da bilinen ciddi bir rahatsızlıktır. Retinanın genel olarak iki farklı katmandan oluştuğunu kabul edebiliriz. Bunlardan ilki ve üstte olan sinir hücreleri bakımından zengin katmandır. Bu katman sayesinde dışarıdan gelen ışık demetleri algılanır ve uygun sinyallere dönüştürülerek beyne gönderilirler. Diğer katman ise pigment epitel katmanıdır. Bu katmanda pigment epitel hücreleri yer alır. Bu hücreler üst katmanda bulunan sinir hücrelerini besler ve destekler. Böylece göz sorunsuz bir şekilde çalışmasını sürdürür. Retina dekolmanında, sinir hücrelerini barındıran katman, pigment epitel hücrelerini barındıran katmandan ayrılır. Bu da sinir hücrelerinin beslenememesine, oksijenlenememesine ve zaman içerisinde ölmelerine yol açar.

    Retina Dekolmanı Neden Olur?

    Retina dekolmanı pek çok farklı neden ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

    • Retina yırtılması veya retina delinmesi.
    • Retina çevresinde oluşan anormal damar yapılarının retinayı çekmesi, retinaya hasar vermesi sonucu.
    • Retina ve çevresinde meydana gelen enfeksiyon hastalıkları.
    • Bazı göz tedavileri.
    • Göz travması.
    • Bazı sistemik hastalıklar.

    Bunlar, retina dekolmanına yol açabilen ciddi nedenlerdir.

    Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

    Retina dekolmanı sırasında görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

    • Gözde uçuşan cisimler herkeste görülebilmektedir. Retina dekolmanında bunların sayısında ani bir artış görülebilmektedir.
    • Ani ışık patlamaları görmek.
    • Yan görüşün azalması.
    • Görüş alanında perdelenme tarzı gölgeler oluşması.
    • Görme keskinliğinde azalma

    Bahsettiğimiz belirtiler oldukça ciddidir, deneyimlendiği takdirde vakit kaybetmeden bir göz doktoruyla görüşmek gerekir.

    Retina Dekolmanı Önlenebilir Mi?

    Retina dekolmanı, çoğu zaman yaşlanmanın yol açtığı nedenlerden ortaya çıkar. Öncesinde retina dekolmanına yol açabilecek bir durum olduğunu tespit etmek çok zordur. Bu gibi sebeplerden retina dekolmanını önlemek mümkün değildir.

    Retina Dekolmanı Tekrar Eder Mi?

    Retina dekolmanı tekrarlayabilen yani nüks edebilen bir rahatsızlıktır. Retina dekolmanı ameliyatı sırasında gözdeki zarımsı yapılar tam olarak temizlenemeyebilir. Bazı durumlarda ise yeniden oluşabilirler. Bu zarımsı dokular tekrar retina ile etkileşime girebilir ve retinaya zarar verebilirler. Buna bağlı olarak da retina dekolmanı tekrarlayabilir.

    Retina Dekolmanı Tedavisi Nasıl Yapılır? Retina Dekolmanı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Retina dekolmanının ilaçlı bir tedavisi yoktur. Mutlaka ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Ameliyatın türü ve kapsamı, yırtığın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde bazı lazer uygulamalarıyla küçük yırtılmaları gidermek mümkündür. Eğer yırtılmanın boyutu daha fazla ise vitrektomi ameliyatına başvurulur. Vitrektomi ameliyatı sırasında, mikrocerrahi yöntemler kullanılarak retina ve çevresi onarılır. Vitreus isimli sıvı, gözden tahliye edilir ve yerine özel bir tamponad yerleştirilir. Böylece ameliyat son bulur ve retina dekolmanı tedavi edilmiş olur. Bahsi geçen ameliyat hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Retina Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Retina Dekolmanı Tedavisi Fiyatları 2024

    Retina dekolmanı tedavisi Ankara fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara retina dekolmanı ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi