Üveit Tedavisi Ankara

    Gözler, uyanıklık süresince aktif olarak kullanılan, önemli organlardır. Normal şartlarda dış dünya ile sağlıklı bir bağlantıya sahiptirler. Yani çevremizi görebilmemiz için, gözlerin; çevre ile olan etkileşimleri çok önemlidir. Bu etkileşim bazı durumlarda gözün; toz ve rüzgâr gibi etmenlere maruz kalmasına sebep olur. Gözler buna bağlı olarak kuruyabilir; göz dokularına toz zerreleri ve mikroorganizmalar yapışabilir. Ancak bunlar, çoğu zaman gözün kendi korunma mekanizmaları sayesinde ortadan kaldırılırlar.

    Bazense bahsettiğimiz korunma mekanizmaları gerektiği gibi işlemeyebilir. Gözler, üzerlerine yapışan virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi mikroorganizmalar sebebiyle enfeksiyon kapabilirler. Bunlara ek olarak daha pek çok etmen gözlerin farklı dokularında ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Bahsi geçen enfeksiyonlar arasında en ciddi olanlarından biri de üveit hastalığıdır.

    Üveit hastalığı, gözün pek çok bölgesini etkileyebilen, tehlikeli bir klinik tablodur. Enfeksiyöz nedenler dışında bağışıklık sistemimizi etkileyen hastalıklar da üveitik tablolara yol açabilmektedir. Bunların başında akdeniz ülkelerinde daha sık olarak gözüken Behçet hastalığı ve Ankilozan Spondilit gibi romotalojik hastalıklar sayılabilir. Bireyler, üveite bağlı olarak göz kızarıklığı, bulanık görüş ve ağrı gibi ciddi belirtiler deneyimleyebilirler. Tedavi edilmeyen üveit, bireyin kalıcı görme kaybı yaşamasına bile sebep olabilmektedir. Bu yüzden üveit tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır. Yazımızın devamında ‘’Üveit neden olur?’’, ‘’Üveit çeşitleri nelerdir?’’, ‘’Üveit körlüğe yol açar mı?’’ ve ‘’Üveit olduğumu nasıl anlarım?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara üveit tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Üveit Nedir? Üveit Ne Demek?

    Üveit, gözün farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen ciddi bir göz reaksiyonudur. Gözde uvea olarak isimlendirilen, önemli bir katman vardır. Eğer üveit, bu katmanın ön taraflarında, irisin ön kısmında gerçekleşirse Ön Üveit olarak isimlendirilir. Eğer siliyer cismi iltihaplanmışsa bu, Orta Üveit olarak bilinir. Eğer enfeksiyon, koroid tabaka olarak bilinen bölge civarında gerçekleşmişse üveit, Arka Üveit olarak isimlendirilir.

    Bunlar, her biri farklı riskleri ve tehlikeleri bulunan ciddi rahatsızlıklardır. Sebep oldukları belirtiler yüzünden bireyin gündelik yaşamında sorunlara yol açabilirler. Hatta tedavi edilmediklerinde, gözdeki dokulara kalıcı hasarlar verebilirler.

    Üveit Neden Olur? Üveit Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

    Üveit nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitler; gözün çeşitli bölgelerine ulaştıklarında üveit hastalığına yol açabilirler.
    • Göze alınan darbeler, üveit hastalığının meydana gelmesini kolaylaştıran bir ortam oluşturabilirler.
    • Behçet hastalığı.
    • Crohn hastalığı.
    • Tüberküloz.
    • Romatoid artirit.
    • Ankilozan Spondilit ve diğer romatolojik hastalıklar.
    • Multiple Skleroz gibi nörolojik sistemi etkileyen hastalıklar (MS)

    Bahsettiğimiz durumlar ve hastalıklar, üveite yol açabilir veya üveitin ortaya çıkma riskini arttırabilirler. Bu nedenlerin kesin bir şekilde tespit edilmesi, bazen tedavi çalışmaları için çok önemlidir.

    Üveit Belirtileri Nelerdir?

    Üveit belirtileri, üveitin çeşidine göre değişiklik gösterebilir.

    Ön üveit belirtileri

    • Gözlerde kızarıklık.
    • Bulanık görme.
    • Gözlerde batma.
    • Işık hassasiyeti.
    • Uçuşan, minik cisimler görme.

    Bunlar ön üveitte yaygın olarak görülen belirtilerdir.

    Orta üveit belirtileri

    • Bulanık görme.
    • Işık hassasiyeti.
    • Batma hissi.

    Orta üveit belirtileri arasında en öne çıkanı bulanık görmedir.

    Arka üveit belirtileri

    • Bulanık görme.
    • Görüşün bozulması.
    • Işığa karşı hassasiyet.
    • Görme kaybı.

    Arka üveit, sebep olduğu hızlı ve anlık hasarlar sebebiyle bireyin görme kaybı yaşamasına yol açabilir.

    Üveit Geçer Mi?

    Üveit uygun bir tedavi ile ortadan kaldırılabilen reaksiyonel bir hastalıktır. Görme kaybı veya kalıcı göz hasarı gibi oldukça tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Bu yüzden hastalığın kendi kendine geçmesini beklemek çok risklidir. Bahsettiğimiz belirtileri deneyimleyen bireyler, teşhisin sağlanabilmesi ve tedavinin mümkün olabilmesi için vakit kaybetmeden bir göz doktoruyla görüşmelidirler.

    Üveit Teşhisi Nasıl Konur?

    Üveit, detaylı bir göz muayenesi sırasında teşhis edilebilen bir hastalıktır. Ancak teşhisin daha kapsamlı olabilmesi, yani enfeksiyonun konumunun tespit edilebilmesi için özel yöntemlere başvurulmalıdır. Bu yöntemler arasında kan testleri, MR çekimleri ve göz ultrasonları yer alabilir. Üveit teşhisi ve tedavisi, diğer tıbbi disiplinlerle koordineli bir şekilde yürütülebilir.

    Üveit Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Üveit tedavisi Ankara, doktor tarafından kişiye özel olarak planlanır. Bu özel tedavinin sebebi, üveitin her bireyde farklı nedenlerden ortaya çıkabilmesi veya farklı bölgeleri etkileyebilmesidir. Tedavi sırasında bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik, viral enfeksiyonlar için antiviral ilaçlar kullanılabilir. Aynı şekilde steroidli veya kortizonlu ilaçlar da tedaviye eşlik edebilir. Böylece gözdeki inflamasyonun seviyesi azaltılır, göz büyümesini sağlayan damlalar yardımıyla gözde yapışıklık gibi durumların önüne geçilir. Tedavi hem semptomların azaltılmasına hem de hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik olabilmektedir.

    Ankara Üveit Tedavisi Fiyatları

    Ankara üveit tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ankara üveit tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi