Şaşılık Tedavisi Ankara

    Göz hastalıkları, gözlerin hem işlevini hem de görünümünü etkileyebilen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar başta genetik aktarım olmak üzere pek çok sebepten ortaya çıkabilirler. Bireyler, bu hastalıklar sebebiyle bozuk bir görüşe veya gözlerde eşit olmayan bir dış görünüme sahip olabilirler. Bahsettiğimiz her iki durumun birden ortaya çıkması da mümkündür. Bu duruma örnek olarak şaşılığı vermek mümkündür. Şaşılık, göz kayması olarak da bilinen, kişinin hem dış görünümünü hem de görüş kalitesini etkileyen bir hastalıktır.

    Şaşılık, genelde çocukluk döneminde ortaya çıksa da yetişkinlikte, sonradan gelişmesi de mümkün olan bir hastalıktır. Şaşı olan bireylerde gözler, birbirleriyle olan senkronlarını yani uyum içerisinde çalışma bağlarını kaybederler. Şaşı olan bireylerde gözler aynı hizada değillerdir. Buna bağlı olarak da farklı yönlere bakarlar. Şaşılık, pek çok yönüyle bireyin gündelik yaşamını etkileyebilen önemli bir rahatsızlıktır. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde erken müdahale, tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bu yüzden şaşılığın fark edildiği durumlarda göz doktoru muayenesi geciktirilmemelidir. Yazımızın devamında ‘’Şaşılık nasıl geçer?’’, ‘’Şaşılık genetik midir?’’, ‘’Şaşılık tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Şaşılık kendiliğinden geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara şaşılık tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Şaşılık Nedir?

    Şaşılık, gözlerin aynı hizada olmaması, senkronize bir şekilde çalışmamaları ve aynı yöne bakmamaları durumudur. Doğumdan sonraki birkaç ay içerisinde geçici şaşılıklar oluşabilir. Ancak özellikle de 4. ila 5. aylardan sonra ortaya çıkan şaşılıklar konusunda dikkatli olmak, gerektiğinde uzman bir göz doktoru ile görüşmeyi ihmal etmemek gerekir. Şaşılık bebeklikte, çocukluk döneminde ve yetişkinlikte ortaya çıkabilmektedir. Ne kadar erken fark edilir ve tedaviye başlanırsa tedaviden o kadar iyi sonuçlar alınmaktadır.

    Şaşılık Neden Olur?

    Şaşılık nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Genetik aktarım. Aile bireylerinde şaşılık olan kişiler, şaşılık açısından daha büyük bir risk altındadır.
    • Gebelik ve doğum sırasında yaşanan problemler, şaşılık riskini arttırabilmektedir.
    • Bazı baş ve boyun kitleleri, ani olarak ortaya çıkan göz kaymalarına yol açabilmektedir. Şaşılık olarak kendini gösteren bu durumda, altta yatan çok daha ciddi hastalıklar olabilir.
    • Göz numarası yüksek olan bireyler, net ve düzgün görmeye çalışırken gözlerini çok fazla hareket ettirirler. Bu durum özellikle de çocukluk çağlarındaki kişilerde şaşılığa yol açabilmektedir.
    • Çocukluk dönemi kataraktı.
    • Hipermetropi gibi kırma kusurları.

    Bunlar, şaşılığa yol açabilen veya şaşılık riskini arttırabilen durumlardır.

    Şaşılık Çeşitleri Nelerdir?

    Şaşılığın farklı çeşitleri vardır: dışa kayma, içe kayma, dikey yönde kaymalar ve oblik kaymalar. Bunlar, gözlerin nereye doğru kaydığına ve sebep oldukları tablolara göre birbirlerinden ayrılırlar. Şaşılık vakalarını birbirlerinden ayıran bir diğer kriter ise şaşılığın hangi sebepten ortaya çıktığıdır. Buna göre şaşılık vakaları şu şekilde de sınıflandırılabilir:

    • Doğumsal şaşılık, gizli şaşılık.
    • Kırma kusuruna bağlı şaşılık. (Refraksiyon kusuruna bağlı şaşılık.)
    • Gizli şaşılık.
    • Yetişkinlik şaşılığı.
    • Kas felçlerine bağlı şaşılık.

    Tedavi uygulamaları veya bu uygulamaların detayları, bahsi geçen sınıflandırmalara göre değişiklik gösterebilir.

    Şaşılık Belirtileri Nelerdir? Şaşılık Nasıl Anlaşılır?

    Şaşılık belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Gözlerin aynı hizada olmaması.
    • Gözlerin aynı yöne bakmaması.
    • Çift görme
    • Baş ağrısı.
    • Göz ağrısı.
    • Bulanık görme.
    • Gözlerde sulanma.
    • Gözlerin senkronize bir şekilde çalışamaması sonucu üç boyutlu görme yetisinde sorunlar ortaya çıkması.
    • Derinlik algısında bozulma

    Bunlar şaşılık durumunda görülen belirtilerden bazılarıdır. Belirtilerin şiddetleri şaşılığın derecesine göre kişiden kişiye değişebilir. Kesin teşhisin sağlanabilmesi için bir göz doktoru ile görüşülmesi önerilir.

    Şaşılık Nasıl Geçer? Şaşılığa Ne İyi Gelir?

    Şaşılık kendi kendine geçen bir hastalık değildir. Çeşitli alternatif veya bitkisel uygulamalar da şaşılığın tedavisi için işe yarar değillerdir. Bunun haricinde, kişinin yaşına ve şaşılığın ne zaman ortaya çıktığına göre farklı tıbbi tedaviler ile şaşılıktan kurtulmak mümkündür.

    Şaşılık Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Şaşılık tedavisi Ankara, bireyin yaşına, şaşılığın ne zaman ortaya çıktığına ve daha pek çok faktöre göre kişiye özel olarak planlanır. Doktor, ilk olarak hastasını detaylı olarak muayene eder. Bu muayene sırasında hastasına veya hastasının velisine sorular sorabilir. Genelde yapılan ilk şey, şaşılığın ciddi bir hastalık sebebiyle ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemektir. Daha sonra ise ilk cümlemizde bahsettiğimiz kriterlere ve hastanın taleplerine göre özel bir tedavi planlaması yapılır.

    Şaşılık ve göz kayması, eğer birey bazı kriterleri karşılıyorsa cerrahi uygulamalarla tedavi edilebilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde ise özel gözlüklerle yapılan ve göz damlalarının da eşlik ettiği bir tedavi tercih edilebilir. Bahsi geçen tedaviler, erkenden yapıldıkları takdirde çok daha iyi sonuçlar verirler.

    Ankara Şaşılık Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara şaşılık tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara şaşılık tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi