Epiretinal Membran Tedavisi Ankara

    Retina, görme duyusu için oldukça önemli bir dokudur. Retinanın merkezinde ise makula isimli bir yapı yer almaktadır. Makula, çevremizi, cisimleri ve yazıları ayrıntılı bir şekilde görmemizi, görüşümüzü odaklamamızı sağlamaktadır. Ancak sarı nokta olarak da bilinen makula, çevresinde yer alan vitreus sıvısındaki değişimlerden kolayca etkilenebilmektedir. Bu sıvı, ilerleyen yaşla birlikte koyulaşarak ipliksi ve zarımsı yapılar meydana getirebilmektedir. Bu yapılar da hem retinayı hem de retinanın merkezinde yer alan makulayı etkileyebilmekte ve bireyin gözünde rahatsızlıklar meydana gelmesine yol açabilmektedir.

    Vitreus arayüzeyindeki değişimler sebebiyle makulanın üzerinde oluşan zarımsı yapıya epiretinal membran denir. Bu zarımsı yapı makulayı çekiştirebilir ve makulaya zarar verebilir. Birey, buna bağlı olarak bazı görme problemleri yaşayabilir. Bahsi geçen görme problemleri arasında bulanık görme ve cisimleri olduklarından daha yamuk görme gibi sorunlar yer almaktadır. Epiretinal membran, zamanında tedavi edilmezse bireyin görme duyusunu büyük ölçüde bozabilir. Bu yüzden epiretinal membrandan şüphelenen hastalar, kesin teşhisin yapılması ve tedavilere hızla başlanması için bir göz doktoru ile görüşmelidirler. Yazımızın devamında ‘’Epiretinal membran nedir?’’, ‘’Epiretinal membran körlüğe yol açar mı?’’, ‘’Epiretinal membran ameliyatı nasıl olur?’’ ve ‘’Epiretinal membran neden oluşur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara epiretinal membran tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Epiretinal Membran Nedir?

    Epiretinal membran, makulanın üzerinde oluşan zarımsı bir yapıdır. Bu yapı, ışık demetlerinin makulaya ulaşmasında sorunlara yol açabilir. Hasta, buna bağlı olarak bulanık bir görüşe sahip olabilir. Özellikle de bir şeye dikkatle bakmaya çalıştığında, ayrıntılı görüşünün zorlaştığını fark edebilir. Buna ek olarak cisimler, olduklarından daha farklı bir şekilde veya büyüklükte görülebilirler. Epiretinal membran, çoğu zaman yalnızca gözlerden birinde görülür. Ancak her iki gözde de ortaya çıkması mümkündür. Tedavi edilmediği takdirde, zaman içerisinde retinaya zarar verebilir ve görme kaybı gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir.

    Epiretinal Membran Neden Olur?

    Epiretinal membran şu gibi nedenlerden ortaya çıkabilir:

    • Yaşlanmanın bir sonucu olarak, herhangi bir hastalık bulunmadan.
    • Retina dekolmanı.
    • Retina veya göz tedavileri sebepli.
    • Göz travmaları sonucu.
    • Retinadaki damar hastalıkları sonucu.
    • Bazı göz enfeksiyonları sonucu.

    Epiretinal membran çoğu zaman belli bir neden olmaksızın görünür, ancak yukarıda bahsettiğimiz nedenler sonucu da görülmesi mümkündür.

    Epiretinal Membran Belirtileri Nelerdir?

    Epiretinal membran belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Cisimleri olduklarından farklı bir şekilde, normalden daha büyük veya küçük görmek.
    • Bireyin, karşısındaki bir cisime odaklanmakta zorluk çekmesi.
    • Kitap okurken, harfleri seçerken zorlanmak.
    • Araba kullanırken zorluk yaşamak.

    Bu belirtiler, makulayı etkileyen pek çok hastalık sebebiyle meydana gelebilmektedir. Bu yüzden kesin teşhisin sağlanabilmesi için bir göz doktoru muayenesinden geçmek gerekir. Böylece kesin teşhis ve başarılı bir tedavi mümkün olabilir.

    Epiretinal Membran Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Epiretinal membran, çoğu zaman retinayı ilgilendiren diğer hastalıklar gibi ani ve ciddi sorunlara yol açmaz. Ancak tedavi edilmediğinde birey, gündelik yaşamındaki pek çok aktiviteyi gerçekleştirmekte zorlanır. Bazı durumlarda ise epiretinal membran, retinaya ve makulaya ciddi zararlar verebilmektedir. Bu zararların boyutu görüşün daha ciddi şekilde bozulmasına ve hatta görme kaybına kadar varabilmektedir.

    Epiretinal Membran Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Epiretinal membranın ilaçla tedavi edilmesi mümkün değildir. Hastalar, tedavi uygulaması öncesi doktor tarafından detaylı bir muayeneden geçerler. Bu süreçte hastanın şikâyetleri dinlenir. Eğer hastanın gündelik yaşamı, epiretinal membrandan çok etkilenmiyorsa bir tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak etkilenmenin boyutu fazla ise vitrektomi ameliyatı gerekir.

    Epiretinal Membran Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Epiretinal membran ameliyatı, vitrektomi olarak da bilinen mikrocerrahi operasyonudur. Bu operasyon lokal anestezi altında da genel anestezi altında da gerçekleşebilir. Anestezi işleminin ardından makula, retina ve bu dokulardaki çekintiler temizlenir ve membran makula üzerinden soyulur. Ameliyat sırasında ihtiyaç duyulduğu takdirde özel bir göz içi tamponad kullanılabilmektedir. Epiretinal membran ameliyatı çoğu zaman 1 ila 2 saat içerisinde son bulmaktadır. Bu ameliyat hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Retina Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Epiretinal Membran Tedavisi Fiyatları 2024

    Epiretinal membran tedavisi Ankara fiyatları, tedavinin kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara epiretinal membran ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir; göz hastalıkları alanında uzman isimlerden olan Doç. Dr. Yasin Şakir Göker’den randevu alabilirsiniz.

    Hemen Ara!
    Yol Tarifi